Blow Up: Opblaaskunst in de openlucht

vr 5 mei 2023 - zo 28 mei 2023

Na het eerdere succes een nieuwe openluchtexpositie met installaties ontworpen door internationale, hedendaagse kunstenaars, vormgevers en architecten. Het speelveld? Binnenhof en Museumkwartier. Enorme opblaas-sculpturen van kleur waar je zesjarige-ik van gaat kwijlen. Absurdisme en spektakel, waar je volwassen-ik op een doorsnee maandagmiddag de verdieping in op kan zoeken. 

Steve Messam op het Tournooiveld

Gecureerd door de Haagse Mary Hessing. Ja, bekende naam in de designwereld en maker van het magazine WOTH. Tegenwoordig is ze ook Programmeur Binnenhof bij The Hague & Partners en verantwoordelijk voor verschillende openlucht tentoonstellingen in het hart van onze stad.

Lambert Kamps in het water van de Hofvijfer

"Het is zo groot als een huis en zo licht als een veertje. Het zijn grote volumes, die impact hebben op het straatdbeeld, maar zonder ingrijpende gevolgen.”

Raw Color in een container aan de Lange Vijverberg

Zes kunstenaars ontwierpen voor elke locatie een speciaal opblaaskunstwerk. In het kort: Paul Cournet, gerenomeerd architect. Steve Messam, blow-up-kunstenaar en ‘Visual Artist of the year’ in 2021. Een grote naam op dit gebied: Raw Color, multidisciplinaire productdesigner waarvan werk is aangekocht door het Stedelijk Museum. Yamuna Forzani, modeontwerper én winnaar van de Design Award 2022. Lambert Kamps, een veelzijdige kunstenaar. “Die doet écht leuke en gekke dingen”, aldus Mary. Tot slot: Theo Botschuijver, the godfather van de opblaasobjecten. 

Mary: “Den Haag heeft een mooie, historische kern, die je in de schijnwerpers kunt zetten door er iets moderns tegenaan te zetten, om zo een scherp contrast te creëren. Blow Up kunst is daar een perfecte vorm voor: het is heel intuïtief en springt in het oog. En wat fijn is: je hoeft geen kunstliefhebber of kenner te zijn om ervan te genieten, omdat het zo binnen in de stad. Iedereen komt er dagelijks langs. Het verandert iets aan de omgeving, waardoor je opnieuw - met andere ogen - kijkt naar dat wat je al kent.”

Paul Cornet bij de kiosk van Berlage 

Dus hup, de stad in, en niet alleen omdat de zon schijnt. Blow Up Art kun je zien - knap als je het niét ziet - van 5 tm 28 mei. Hou je pas even in, laat je blik over het stadsgezicht gaan, lees over het werk van de maker en laat je inspireren.

Goed voorbereid op pad? WOTH Wonderful Things magazine maakte ook een knappe tabloid over het project, die is gratis te verkrijgen op verschillende locaties rondom het Binnenhof en natuurlijk bij de winkel van The Hague Finest aan de Venestraat 20.