070 Bakkie: De koffiefiets in tijden van nood

8 mei 2021 | Door: Lune Visser

Heel Den Haag ging aan de wandel, en zo ook de zussen Tseng. In de Haagse bossen kwam een overvloed aan frisse neuzen, maar er bleef een gebrek aan het belangrijkste. “Waarom is er nergens koffie te halen?” vroegen Guinnie en Lizzie zich af. Maar waar een probleem is, is ook ruimte voor een oplossing. In dit geval in de vorm van een bakfiets.

Guinnie en Lizzie Tseng in het Haagse Bos

De zussen hadden hun koffers al gepakt, toen er in maart opeens roet in hun reisplannen werd gegooid. Omdat ook hun horecabanen stil kwamen te staan, was 070 Bakkie niet alleen een noodoplossing voor het gebrek aan koffie, maar ook voor hun persoonlijke situatie. “We kochten de bakfiets van ons laatste spaargeld, en hebben 'm zelf omgebouwd tot bar.” Hoe ze dat doen? “Een beetje rekenen en een beetje timmeren. We hadden eigenlijk geen idee, maar als je het gewoon probeert, dan lukt dat best.”

Die spor(t)en niet

Als ijscomannen fietsten ze rond om elke voorbijganger van een verse koffie te voorzien. En denk je dat fietsen met iemand achterop zwaar is? Moet je nagaan hoe dat is met een bakfiets vol producten. “De beste cardiotraining die er bestaat. Wij zijn denk ik de enige zonder aangekomen coronakilo’s, haha.” Toch was de keuze voor een rijdende bar, in plaats van een kraampje, echt bewust. Op deze manier kan de koffie juist gebracht worden naar plekken waar er verder niets te bestellen valt, en wordt er geen andere horeca voor de voeten gelopen.

''Het Haagse Bos is echt de havermelk-hotspot. En richting Loosduinen moeten we genoeg suiker meenemen.''

Biologische producten

Een andere bewuste keuze was die voor biologische, fairtrade en lokale producten. “Wij als jongere generatie moeten het goede voorbeeld geven. We moeten voor de natuur zorgen, want die bepaalt onze toekomst. Met onze producten laten we zien dat biologisch niet mega duur hoeft te zijn.” Elk bos heeft wel zijn voorkeur. “Het Haagse Bos is echt de havermelk-hotspot. Maar als we meer richting Loosduinen gaan, moeten we eraan denken genoeg suiker mee te nemen!”

Voorbijgangers kunnen in het bos warme dranken en iets kleins kopen bij de bakfiets

Bakfiets-toekomst

Eerst dachten de zussen hun oude werk weer op te pakken zodra het zou kunnen, maar ondertussen zijn ze al veel te druk bezig met een bakkie-vijfjarenplan. Inclusief een koffiehuisje, ontbijtjes, picknicks, cocktails en een schaafijskar. “Ondernemen is veel te leuk! Zelf nadenken over wat je al kan, en wat je daarmee kan doen, of juist andersom: wat kan ik nog niet en wat wil ik leren? We hebben nu ook personeel en dan kijken we juist naar wat iemand leuk vindt of goed kan. Ben je fan van kinderen of wil je juist je fotografieskills opkrikken? Ga je gang!” Zo wordt er ook elke zaterdag een Kabouterspeurtocht voor de kleinsten georganiseerd.

De menukaart van 070 Bakkie

Drie redenen om een bezoek aan 070 Bakkie te brengen: 

  • Als je dat vaste rondje door de stad nu wel gezien hebt, en een keer het bos wil verkennen.
  • Als je tijdens een inspannende wandeling wel wat extra (biologische) cafeïne kan gebruiken.
  • Als je wil aanschouwen hoe zo'n echte rijdende bakfiets-bar eruitziet.

Kijk hier wanneer Guinnie en Lizzie bij jou in de buurt zijn!