De menukaart van De Staat wordt samengesteld door experts

2 juni 2021 | Door: Lune Visser en Elena Laming

Waar menig bezoeker op de boulevard in Scheveningen om de laatste plek moet vechten, pakt De Staat het heel anders aan. Gelegen aan het stille strand, vormt het strandpaviljoen een nieuwe belevenis. Verstopt, achter de duinen. Een plek waar gedacht wordt aan een zorgeloze sfeer voor mens en natuur. “We serveren biologisch eten, met een beetje extra ondergaande zon.”

Van capuccino's tot tonics, van IPA's tot virgin cocktails; deze bar kan je in alles voorzien

Eigenaar Jeroen Kuiper begon De Staat in 2010. Oorspronkelijk had hij een aannemersbedrijf, maar door de huizencrisis was er weinig aan te nemen. Op vakantie in de Ardennen vertelde een vriend hem over strandtent South Beach, die te koop stond. Eén en één bleek toen al snel twee. Jeroen vertelt: “Eigenlijk wilde ik even rustig aan doen. Maar toen kwam dit voorbij, en heb ik het overgenomen. Het ging om het mooiste stukje strand van Den Haag, dus ik kon niet anders dan daar een mooie tent van maken.”

Natuurlijk biologisch

Vanaf het begin was het plan duidelijk. Dit moest geen dertien in een dozijn strandtent worden, maar een plek die zich onderscheid in de rust van de locatie, en in gerechten van hoge kwaliteit. De keuze voor biologische ingrediënten was dan ook snel gemaakt. Want waar dat nu vaker vanzelfsprekend is, was dat “toen echt nog nieuw. Het past bij de filosofie van De Staat. We zitten hier in het Westduinpark, een prachtig natuurgebied. Daarom wilden we een plek maken waar we meedenken aan mens en natuur, maar waar je wel gewoon lekker kunt eten.”

“Vegetariërs die een keer verantwoord vlees willen eten, komen naar ons toe”

Kant-en-klare etenswaren uit potjes en blikken zijn dan ook niet in de keuken te vinden. “Alles wordt hier vers gemaakt, en we zijn er kieskeurig in met welke leveranciers we samenwerken. Het vlees komt bijvoorbeeld van Lindenhoff. Dat is het beste dat je kunt krijgen. Daarvoor komen zelfs vegetariërs die een keer verantwoord vlees willen eten, naar ons toe.” Niet omdat er geen andere keuze voor hen is. “Het menu is een mix van vlees, vis, vega en vegan gerechten. Echt voor ieder wat wils, dat vind ik te gek.”

De Staatsburger, met biologisch vlees van Lindenhoff

Wat zeg je menu?

De kaart is dan ook zorgvuldig samengesteld. Met, onder andere, hulp van experts. “Sommelier Jimmy Sprokkereef werkt hier al meer dan tien jaar. Hij weet alles over wijnen, en loopt ook rond in de zaak om gasten advies te geven bij hun bestelling. Ik durf te zeggen dat wij de allerspannendste wijnkaart van het Nederlandse strand hebben.” Ook Edwin van de Goor, voormalig chef van sterrenrestaurant Seinpost, heeft meegedacht aan de kaart. “Met wie we overigens ook een nieuwe samenwerking aangaan. Wat dat precies wordt, laat ik nog even in het midden, maar jullie zijn de eerste die het weten.”

“Ik durf te zeggen dat wij de allerspannendste wijnkaart van het Nederlandse strand hebben”

Iets concretere voorbeelden van het menu zijn bijvoorbeeld het ontbijtplateau, de vega- en vleesburgers, huisgerookte zalm, Gado Gado-salade en verschillende lunchbroodjes. De Staat is in alle keukens thuis. Maar, dat menu is niet in beton gegoten. Jeroen vertelt: “Bij mooi weer gaat steevast de barbecue aan. Daarnaast kennen de meesten ons van het Staatsplateau. Dat is een barbecue-plateau met vlees van Lindenhoff, verschillende visgerechten en verse seizoensgroenten. En ook daar is een vega-variant van.” 

Het overdekte terras op het strand

Volg het pad

“Onze locatie is uniek. Achter de grote stad, volledig in de natuur. Het is even lopen, maar het pad leidt je echt ergens naartoe. Vandaar ook ‘De Staat’. We hebben ons eigen staatje hier, zo zien we dat graag. Het is part of the experience.

Drie redenen om een bezoek te brengen aan De Staat

  • Als je een rustige plek op het strand zoekt, waar je voor eerlijke prijzen een eerlijk gerecht krijgt. Voor mens en natuur.
  • Als je kinderen wilt meenemen, en hen alle ruimte wilt bieden om te ravotten.
  • Als je af en toe verrast wil worden door een special (kreeft, oesters, mosselen!).

Zonsondergang op het stille strand

Jouw digitale stadsgids

Den Haag To Go is een onafhankelijkse stadsgids die verhalen maakt over de stad. Niet als ultieme hiphotspotpagina, maar met verhalen die zo laagdrempelig zijn dat iedereen kan instappen, en met genoeg diepgang om je mondhoeken te laten krullen. Een plek waar je bijgepraat wordt over verrassende plekken en onverwachte momenten in Den Haag. Met altijd locals op nummer één. 

Strandpaviljoen De Staat
Zuiderstrand 4
2583 ZZ Den Haag
facebook
instagram