Recept: Hummus van Baladi Manouche

8 november 2021 | Door: Elena Laming

Authentiek Libanees eten. Voor de vlees-, vega- en plantaardige eter. Baladi Manouche op de Torenstraat serveert zulke gerechten. Altijd-goed-eten. Voor het ontbijt, voor de lunch of voor take-away. Waar hummus een rol in mag spelen. En. Voor deze ene keer deelt Maha hoe je die perfecte hummus thuis zelf kan maken.

Het hoofdingrediënt van hummus: kikkererwten!

Streetfoodbar met traditionele smaken

In de kleurrijke bakkerij maken Ali en Maha huisgemaakte flatbreads, inclusief toppings die je niet zo vaak ergens anders tegenkomt. Beiden komen uit Libanon, en hebben de traditionele smaken meegenomen toen ze emigreerden naar Nederland. Door middel van een crowdfunding konden ze hun droom verwezenlijken: een eigen streetfoodbar. Met goed eten, voor niet al te veel geld. En daar hoort het bijgerecht hummus dus ook bij. Dit is hoe je ‘m op de Baladi-manier maakt.

Ook lekker met een scheutje olijfolie

Ingrediënten voor een grote schaal:

  • 1 kilo gekookte kikkererwten (van gedroogde kikkererwten, of uit blik)
  • 1 eetlepel zout
  • 9 gram knoflook
  • 162 gram tahini
  • 125 gram verse citroensap

Bereidingswijze

Easy! Stop alle ingrediënten behalve de citroensap in een mixer, en mix heel erg goed. Hoe langer je de ingrediënten maalt, hoe romiger de hummus uiteindelijk wordt. Wanneer het mengsel silky smooth is, kun je de citroensap toevoegen en nog eens goed mixen. Let op: in veel andere recepten worden er nog kruiden aan de hummus toegevoegd, maar het traditionele recept (zoals deze) heeft al genoeg smaak van zichzelf. Peper, zout, komijn en dergelijke zijn dus in principe niet nodig. En, bij Baladi serveren ze de humus op libanees flatbread, met tomaat en komkommer. Tip van het huis!

Hoe langer je mixt, des te smoother de hummus wordt

Het flatbread wordt bij Baladi zelf gebakken

Beleg vervolgens met tomaat en komkommer, of wat je ook maar lekker vindt!

De kleurrijke zaak

Baladi Manouche
Torenstraat 95
2513 BP Den Haag
facebook
instagram