Sunny Side Up: Het kleinste park van Europa

11 maart 2021 | Door: Lune Visser

Mark Rutte struikelt er dagelijks over. Het kleinste park van Europa, misschien zelfs van de wereld. Met een serieuze boodschap van vier stoeptegels groot, stelt het landschap(je) de afvoer van regenwater centraal. Pal voor het Binnenhof, maar slechts te betreden met één grote teen.

Gert-Jan en Annechien

| Merijn van Grieken

Weg met die tegels

Het idee komt van beeldend kunstenaar Annechien Meier en conceptueel ontwerper Gert-Jan Gerlach van het Laboratorium voor Microklimaten. Als onderdeel van het ONTTEGEL-project, waarbij stoeptegels worden weggehaald zodat er meer water de grond in kan, trokken zij ook voor het Binnenhof vier tegels eruit. “Zo beginnen we met een soort leeg doek, een schone lei in de straat. Daar kun je een suffe plantenbak van maken, of je kan er iets leuks mee doen”, vertelt Gert-Jan. En dus werd het een ‘echt’ park. Compleet met bomen, een vijver, bezoekers én een bankje. “Dat laatste was op aanraden van een boswachter. Bezoekers moeten wel een plek hebben om uit te kunnen rusten.”

"Dit zeggen kunstenaars niet vaak, maar wij willen juist nageaapt worden"

Kon 't niet groter?

Denk je nu ‘Park voor het Binnenhof? Wat? Waar?’, dan ben je niet de enige. Je kijkt er gemakkelijk overheen, maar uiteindelijk is het juist het formaat dat de aandacht trekt. “We hadden ook een normaal park kunnen maken, maar dat werkt niet zo vervreemdend als een raar minipark. Als we dat hadden gedaan, had jij ons nooit opgebeld.” En daar heeft Gert-Jan gelijk in.

| Marc Heeman

Té warm in de stad

Naast planten zaaien Annechien en Gert-Jan dus ook verwarring, en vestigen daarmee aandacht op het klimaat. “Den Haag heeft het warmste stadscentrum van Nederland. Het park staat daarom symbool voor de noodzaak voor de afvoer van regenwater en het verminderen van de hittestress in de stad”, legt Annechien uit. Juist omdat het park zelf ook bijdraagt aan die afvoer, zou het goed zijn als er nog meer van dit soort plekken komen. “Je zal het kunstenaars niet vaak horen zeggen, maar wij willen juist nageaapt worden. Maak een plekje op je balkon, of trek er naast je voordeur twee tegels uit. Alle beetjes helpen.” Letterlijke beetjes dus!

''Soms worden onze poppetjes omgeruild voor andere. Dat is geen stelen, maar gewoon migratie''

Speelgoedbezoekers

Om een verklaring voor het park te geven staat er een ‘echt’ parkbordje naast. “Laatst was er een man die niet begreep waarom er openingstijden bij stonden. Maar dat bordje met regels staat er niet voor niets. Honden moeten aan de lijn en je mag er ook niet naakt zonnen. Er komen ook kinderen, dus dat is gewoon een beetje ongepast”, vertelt Annechien lachend. Want juist kinderen zorgen er vaak voor dat er nieuwe bezoekers in het park komen. “Soms zetten we er zelf poppetjes in, en die worden dan door voorbijgangers weer omgeruild voor andere speelgoedbeestjes. Dat is geen stelen, maar gewoon migratie. Laatst zat er zelfs een haai in het water.”

Sunny Side Up

In deze rubriek nemen we je mee naar grote en kleine positieve initiatieven in de stad. Net uit de verf tot de plekken die juist een nieuw likje aanbrengen. De enige voorwaarde: het brengt Den Haag vooruit. Waarheen? Ergens tussen duurzaamheid en iets wat je mondhoeken doet krullen. Niet omdat het de headlines haalt, maar gewoon omdat het positief is. En het best benoemd mag worden.